Belevingstuin Sint Jozef Wonen en Zorg Meijel

Voor Sint Jozef Wonen en Zorg Meijel maakte we het ontwerp voor de unieke Belevingstuin voor de bewoners van het woon- en zorgcentrum. Het ontwerp is samen met medewerkers, directie en cliëntenraad tot stand gekomen. We hebben hiervoor diverse creatieve sessies georganiseerd. Er komen veel lovende reacties op het plan. Uitvoering start in november 2020.

Belevingstuin of Psycho Geriatrische tuin

Beleving en ontspanning staan centraal in de tuin. In het ontwerp hadden we de uitdaging om alle functies en elementen die uit de inspiratiesessies kwamen in harmonie met elkaar een plek te geven in de tuin. De tuin moet plaats bieden voor rust en onspanning maar ook aanzetten om een rondje te wandelen of de handen uit de mouwen te steken. Zo hebben we een waslijn op een kunstgrasveld geplaatst, Op dit grasveld plaatsen we een grote polyester koe die tot de verbeelding zal spreken. Om in beweging te komen plaatsen we een boter-kaas-eieren spel en is er een echte doe-hoek met verhoogde en rolstoelvriendelijke plantenbakken geplaatst. In deze hoek is er ook ruimte voor een kleine moestuin waar de bewoners zelf aan de slag kunnen.

Om de belevingstuin in de ontwerppresentatie ook écht te laten beleven maakte we deze levensechte 3d animaties. 

Work in progress ...

Lokaal betrokken

Het ontwerp is gemaakt door Ruud Haast (Herman Vaessen) en Rob Vercoulen (Noord Limburgs Groen), beide woonachtig in Meijel. In het ontwerp zijn fotolijsten in een houten frame opgenomen. Deze foto's zijn wisselbaar. Zo zie je een foto terug van het zestal dat de eerste keer het Oud Limburgs Schutterfeest voor Meijel wonnen. Ook 'Joppe Piet' op foto voor het oorspronkeleijke zorgcentrum heeft een plekje gekregen. De plaatsnaamborden zijn in Meijels dialect vertaald en geven de richting aan van de omliggende buurdorpen. Op het bankje bij de bushalte naar Helden kun je rustig zitten en genieten van de bloemenpracht. Ook een moment van bezinning is mogelijk bij het maria beeldje.

De peel als typisch Meijels landschap is opgenomen en de knuppelbrug door het peellandschap is in samenwerking met fysio centrum Meijel zodanig vorm gegeven dat het gebruikt kan worden voor oefening en therapie.

Voor de uitvoering slaan wij onze handen ineen met onze partner Herman Vaessen.