Environment - Allee van de Tuinculturen - Kantoortuin Nest

Op het themaveld Environment staat wonen en werken in het groen centraal. Een prominente plek krijgt de Allee van de Tuinculturen: een laan met 124 zeer bijzondere boomsoorten met hieromheen vijftien tuinen die elk een eigen interpretatie geven aan de kantoortuin anno 2012. Drie van deze tuinen worden of zijn aangelegd door Noord-Limburgs Groen, waaronder de kantoortuin Nest.

De eerste prijs onder de landschapsarchitecten is gewonnen door Feddes / Olthof Landschapsarchitecten met het concept ‘Nest’. Deze kantoortuin bestaat uit één grote ligusterhaag. Via twee verschillende paden is het mogelijk door de haag heen te lopen om vervolgens uit te komen in een centrale ruimte waar bezoekers kunnen uitrusten en pauzeren. Noord-Limburgs Groen vertaalde het ontwerp naar een werkomschrijvende offerte waarin het gebruik van duurzame materialen voorop stond.

De tuin als warm nest van het kantoor
De kantoortuin van Feddes Olthof is vooral een plek die tot de verbeelding spreekt, die we met trots laten zien, waar we kunnen lunchen, vergaderen of juist even afstand kunnen nemen van het werk. Omheining én verdieping zorgen in deze tuin voor een besloten ruimte die zich losmaakt van de bedrijvigheid in de werkruimtes: de tuin als warm nest van het kantoor.

De paden die leiden naar het Nest zijn omzoomd door tabs toelopende muurtjes en trappen van oude, gebruikte  betontegels. In het pad is betongranulaat verwerkt, afgedekt met Limburgs grind. In het nest zelf zijn eveneens muurtjes van oude, geknipte betontegels verwerkt waarop de bezoeker kan gaan zitten en de rust van het Nest op zich in kan laten werken. De bodem van het Nest bestaat uit omgedraaide betontegels, gelegd als flagstones met grote voegen waarin sedum, mossen en grassen zich ontwikkelen. 

We are native to our place
De ligusterhaag is uitgebreid tot een brede zoom van golvende hagen in verschillende hoogtes, waarin centraal een kom ligt. Deze benadrukt de verbondenheid met de grond en is een knipoog naar één van de thema’s van de Floriade 2012: ‘We are native to our place’. Maar bovenal laat de kom zien dat het modelleren van het maaiveld, vooral in een vlak land als Nederland, een prachtig ontwerpmiddel is.


Disclaimer