Bijenvereniging

BE A BEE

Het paviljoen Be Bee is een uitnodigende, spraakmakende blikvanger. Het biedt een belevenis voor het hele gezin, waarin de relatie tussen de bij en de mens centraal staat. In het paviljoen ontmoeten cultuur en natuur elkaar. Bezoekers zullen het paviljoen, dat is onderverdeeld in verschillende zones, beleven als een bij.

Bij binnenkomst krijgt de bezoeker informatie over de noodzaak van bestuiving en de relatie van de bij tot de mens. Vervolgens loopt de bezoeker letterlijk met zijn neus in de bloemen om daarna te stijgen en de bloesem van de bomen op ooghoogte te beleven. Het bezoek wordt afgesloten met de ervaring van de bijenkast. Donker, zoemende bijen en informatie over het leven in de kast. Hier is ook de mogelijkheid tot het kopen van bijenproducten.

De tuin: een uitnodiging voor u , maar ook voor de bijen
Natuur, economie, duurzaamheid en oorspronkelijkheid vormen de basis voor het tuinontwerp. Het paviljoen is twee etages hoog en is gelegen in een tuin, in de vorm van een bloem.  In de tuin groeien drachtplanten (hieruit halen de bijen de honing) en groente en fruit om het belang van de bij als verstuiver te benadrukken. De visie van de tuin is gebaseerd op de relatie tussen mens en natuur. De (honing)bij is de metafoor voor deze relatie. Dit alles onder het motto:

BEE GREEN, bestuiver van fruit, groente en onmisbaar bij zaadteelt;
BEE NATURE, biodiversiteit is het gevolg van bestuiving in de plantenwereld; 
BE BEE, een wezenlijk deel van ons voedsel (groente, fruit, zaden, honing) is afhankelijk van bestuiving.

Bijen zijn ontzettend belangrijk. Bijen zorgen namelijk voor de bestuiving van veel van onze cultuurgewassen (ca. 35 % van ons voedsel) zoals fruit en groenten; want zonder bestuiving geen zaden en vruchten.

Om te kunnen overleven hebben bijen veel stuifmeel en nectar nodig die ze tegenwoordig steeds minder kunnen vinden op het steeds monotoner wordende platteland. Veel van de bestuivers worden hierdoor met uitsterven bedreigd. Daarom is het  zo belangrijk dat in onze tuinen, parken en openbare groenvoorzieningen een grote biodiversiteit wordt gecreëerd door het aanplanten van zowel inheemse als uitheemse bloeiende planten. Deze dienen namelijk als voedselbron voor bloembezoekende insecten.

Dit is de boodschap die de Nederlandse Bijenhoudersvereniging wil uitdragen in haar paviljoen op de Floriade.

 


Disclaimer